Hem
  Minnesvärt

  Säljes
 - Kaniner

 Kaniner
 - Hanar
 - Honor

  - Skötselråd
  - Rasstandard

  Om oss
  Länkar

  Gästbok

 
Skötselråd och information om att skaffa kanin

Kaninen

Att skaffa kanin är ett åtagande för många år framåt. Även om barnen nu är ivriga att få sin nya vän så kommer dagen då det inte är lika kul att sköta om kaninen och då blir det ett föräldraansvar.

Kaninen har en snittålder på ca 6-8 år, men det finns kaniner som blivit nästan dubbelt så gamla.

Kaniner är utmärkta sällskapsdjur och kan bli mycket tama om man håller på mycket med dem.

Den Lejonhuvade kaninen som vi föder upp är en dvärgras som är något mindre än den välkända Dvärgväduren. Den är social, lugn och harmonisk men kan vid första träffen vara lite försiktig. Den sätter sig gärna lite på avstånd och "kollar in" besökaren först, men när den sett vem du är och framförallt fått bekanta sig med dig så är den nyfiken och vill vara med dig överallt.
Den Lejonhuvade kaninen behöver kammas några gånger i veckan, dvs den kräver pälsvård.

Lilla Wiener som vi också föder upp är en ren utställningsras som ej är lämpad för kel.

Hane eller Hona. En eller två?

Om man bara vill ha en kanin så rekommenderar jag att man skaffar en hane, då dessa är trevligare i temperamentet. Har man otur kan hanen börja skvätta urin vid könsmognad men detta upphör om man kastrera honom. Alla hanar börjar dock inte skvätta.

Honor kan bli lite tjuriga och muttriga vid brunst. Brunsten inträffar var 15-18 dag under framförallt senvintern, våren och sommaren (som är kaniners normal tid att bli dräktiga på). Brunsten håller i sig några dagar.

Kaniner i det vilda bor i stora grupper ihop i exempelvis en slänt. De har gemensamma gångar, och lever ofta i par om en hona och en hane. Den enskilda kaninen eller kaninparet har dock alltid sin egen sovhåla i bland gruppens gemensamma gångar och hålor och deras eget bo vill de ha för sig själva. Det är deras revir och framförallt honorna vaktar sitt lilla krypin från andra kaniner.
Detta medfödda beteende kan därför skapa problem om man önskar ha fler kaniner än en i samma bur då det inte är naturligt för dem att dela bohåla med en annan kanin av samma kön.

2 honor ihop kan gå bra om de växer upp tillsammans från det att de är små, men man ska veta att vid könsmognad kan dessa individer börja bråka och vakta sitt revir och då finns inget annat val än att dela på dem och ha dem i separata burar. Den ena av honorna är också alltid dominant över den andra och bestämmer inom reviret /buren. Ibland kommer de så bra överens att det knappt märks men ibland kan det skapa problem, och då ofta i samband med könsmognad, som vi nämnde här ovan.

Hane och hane skulle jag aldrig rekommendera då hanar slåss om reviret och då ofta med blodig utgång. Jag har dock hört att det för vissa har fungerat utmärkt med två hanar ihop, förutsatt att båda är kastrerade och att de aldrig har fått känna lukten av en hona.

Hona och  kastrerad hane funkar nästan alltid så min rekommendation, om man vill ha två kaniner, är att man skaffar en hane först, kastrerar honom vid 4-6 månader sen skaffar en liten hona till honom. Skaffar man både hona hane samtidigt måste man ha dem i skilda burar tills man kan kastrera hanen för att slippa oväntade kaninungar i buren. Kaninungar kan visserligen vara roligt att få, men ett fertilt par kan få ungar med 4 veckors mellanrum (4-8st/per gång) under hela året om de lever inomhus, oftast är honan redan parad igen när man upptäcker att det har kommit små kaninungar i buren.

A och O för att få två eller fler kaniner att fungera tillsammans inom en bur, inhägnad eller ett område är:

* Stor yta, stor bur eller stor inhägnad

* Många krypin och sitthyllor så varje kanin kan ha ett eget krypin (håla) / en egen sitthylla om de så skulle önska

* Alla förändringar för kaninerna innebär ny rangordning, dvs byter ni bur så gör de upp på nytt, sätter ni in en ny kanin eller flyttar ut en kanin ur buren, inhägnade eller hagen så rangordnar de sig också på nytt.

* Var medveten om att kaniner som fungerar ihop som små kanske inte trivs ihop när de blir könsmogna/vuxna eller efter ett till flera år tillsammans. De är precis som vi olika individer som inte alltid fungerar ihop med just den/de individer vi har valt att sätta ihop dem med. Var beredd på att de kan ryka ihop (återigen, ju större yta de har att fritt röra sig på alla timmar på dygnet desto mindre risk för att de ryker ihop. OBS! gäller dock ej hanar).

Mycket intressant och bra läsning om kaniners beteendemönster och sociala organisation i det vilda finns att läsa i:
"Kunskap om kaniner såväl friska som sjuka" av Birgit Lundberg, 2013.

Detta kompendium innehåller dessutom mycket bra information om hur man får kaniner att må bra, vad de kan råka ut för för sjukdomar och mycket mer. Jag kan varmt rekommendera den.


Buren

Lite olika krav ställs på buren beroende på om kaninen ska bo inomhus eller utomhus.
De som dock gäller oavsett var buren ska stå är:

Minsta godkända buryta för dvärgraser (dit Lejonhuvad kanin hör) är 0,5 kvm (enligt nuvarande Jordbruksverkets regler). Har man flera vuxna kaniner ihop måste buren därför också vara anpassad för fler. Vid grupphållning, 2 kaniner ihop eller fler, gäller att varje kanin ska ha minst 0,25 kvm enligt Jordbruksverkets regler . Minsta höjdmått är 0,5 m. Andra regler gäller dock för en hona som har ungar.
Dessa regler är nu ute på remiss och det är förslag på att det ska vara bredare burar och större ytor för om man har 2 eller fler kaniner ihop. Skaffa därför hellre en väl tilltagen bur än en som precis klarar minsta godkända mått just idag.
OBS! Burmåttens krav gäller invändiga mått, en bur som är 100cm lång och 50cm bred utvändigt är olagligt liten invändigt!

I buren ska det finnas en höhäck och en sitthylla där kaninen får plats att ligga, även här gäller att sitthyllan ska var dimensionerad för antalet kaniner, har man flera ihop så ska sitthyllan rymma alla. Har man ett hus till kaninen så fungerar taket som sitthylla.

För kaniner som bor utomhus året runt så rekommenderas en bur som står en bit ovanför marken. Den ska ha 3 vindskyddade väggar (hela väggsidor utan nät) men behöver inte vara isolerad. Botten ska vara täckt med strömaterial som kutterspån och halm, speciellt vintertid är det viktigt att tillgången på halm är riklig. Kaninen bör ha ett litet krypin där den kan ta skydd och få värme.

Isolerar ni er utebur med ex frigolit så se till att ni har god ventilation. Dvs både ett insugshål och ett utsugshål annars blir det för fuktigt i det isolerade krypinet och er kanin kan bli förkyld m.m (fakta baseradepå diskussioner med utbildade ventilationstekniker)

Rengöring av buren görs minst en gång per vecka.

Foder

Vilda kaniner är gräsätare och äter olika slag av gräs och örter.
Basfödan för våra tamkaniner är därför hö och färskt vatten som de alltid ska ha fri tillgång till. Detta kompletteras även med kompletteringsfoder för kaniner i form av pellets ämnat för kaniner. Till våra vuxna Lejonhuvade kaniner rekommenderar vi 0,5-0,75 dl /per dag beroende på hur mycket motion kaninen får. 
Grönsaker, ex morot, är bra som godis till kaninen.

Varje gång ny föda (ny sorts pellets, grönsak eller frukt samt när kaninen får komma ut på gräset igen efter vinter) ska det introduceras med försiktighet. Man vänjer sakta kaninen vid den nya födan så att den inte blir dålig i magen. Skulle er kanin bli dålig i magen så ta bort allt utom hö och vatten tills dess att det blivit "pluttar" igen och vänj kaninen sedan sakta vid pellets igen och sedan grönfoder, om man önskar.

Just pga att kaniner har känsliga magar så är det alltid viktigt att ni får med er tillräckligt med övergångsfoder (det foder den är van vid sedan tidigare) till er nya familjemedlem när den flyttar hem till er.
En seriös uppfödare/säljare skickar alltid med tillräckligt med övergångsfoder för minst en veckas utfodring av det foder kaninen är van vid när de säljer den till er.

Ge med fördel även er kanin fruktkvistar att gnaga på eller grenar av tall.

Motion

Kaninen behöver få komma ut och skutta ibland om den inte har en hage som ingår i dess bur eller bor i en inhängnad. Vänj din kanin vid koppel redan när den är liten eller ha en hage av tex kompostgaller ute på gräsmattan där den kan få sträcka ut på benen.

Har ni kaninen skuttandes lös i hemmet, tänk då på elsladdar, som för en kanin ofta ser väldigt lockande ut.

Klippa klor

Eftersom våra tamkaniner inte har samma möjlighet att slita ner sina klor som de vilda kaninerna så behöver vi klippa dem med jämna mellanrum. Efter ett tag lär ni er se på er kanin hur ofta ni behöver klippa klorna men minst en gång varannan månad är att rekommendera. Blir klorna långa så är det lätt att de bryts av eller börjar växa in i tassens undersida. 
Var försiktig vid klippning så att blodkärlet (pulpan) inte skadas.

Uppträd lugnt

Du ska alltid uppträda lugnt när du handskas med djur. I annat fall kan de lätt bli skrämda och skada sig. Ska kaninen flyttas en längre sträcka ska du använda lämplig transportbur.

Lyft alltid kaninen med båda händerna, sätt den ena handen under bröstkorgen och den andra under bakkroppen. Bär kaninen tätt mot kroppen vilande på er ena armen, med den andra handen har du ett stadigt grepp om kroppen. En kanin får aldrig lyftas eller bäras i öronen eller enbart nackskinnet.

Kaniner ska skyddas mot objudna gäster, som hund, katt eller räv.

Slutord:
Om du sköter om din kanin väl kommer du att ha en god kamrat i många år. Följ uppfödarens medföljande information om kaninens vardagliga skötsel, åtminstone första tiden så blir omställningen för kaninen mindre och lättare. 
Pyssla om och kela och klappa er kanin ofta så får ni en mycket tam och tillgiven vän.

Lycka till med er nya familjemedlem!
 
Copyrights by Marianne Jargéus & Sanna Snaula Storm